Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

16.9.2010 

Nepomíjivé je jen jedno: osobní láska Krista ke každému

Homilie Benedikta XVI., Glasgow

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry v Kristu,
?Přiblížilo se k vám Boží království? (Lk 10,9). Těmito slovy evangelia, která jsme právě slyšeli, vás všechny co nejsrdečněji zdravím v Pánu. Boží království je již opravdu mezi námi! Během této eucharistické slavnosti, kdy se církev ve Skotsku shromažďuje kolem oltáře v jednotě s Petrovým nástupcem, znovu potvrďme svoji víru v Kristovo slovo a naději ? naději, jejíž přísliby nikdy neklamou! Srdečně zdravím kardinála O´Briena a skotské biskupy; děkuji zejména arcibiskupovi Contimu za laskavá slova na uvítanou, která pronesl vaším jménem, a vyjadřuji svou hlubokou vděčnost za práci, kterou vynaložily britská i skotská vláda a magistrát města Glasgow, aby umožnily toto setkání.

Dnešní evangelium nám připomíná, že Kristus stále posílá své učedníky do světa, aby hlásali příchod Jeho království a nesli jeho pokoj světu dům od domu, z rodiny do rodiny, od města k městu. Přišel jsem jako hlasatel tohoto pokoje mezi vás, duchovní děti svatého Ondřeje, abych vás posílil ve víře Petrově (srov. Lk 22,32). S jistým dojetím se k vám obracím nedaleko místa, kde můj milovaný předchůdce papež Jan Pavel II. před téměř třiceti lety slavil spolu s vámi mši svatou, které se účastnilo nejpočetnější shromáždění v dějinách Skotska.
Od této historické návštěvy se ve Skotsku i v církvi této země mnoho událo. S velkým uspokojením pozoruji, že povzbuzení kráčet ruku v ruce se svými křesťanskými bratry, které vám adresoval papež Jan Pavel, přineslo větší důvěru a přátelství mezi členy církve ve Skotsku, episkopální skotskou církví a dalšími křesťanskými společenstvími. Dovolte mi, abych vás povzbudil k další modlitbě a společné práci při budování šťastnější budoucnosti Skotska, založené na našem společném křesťanském dědictví. V prvním dnešním čtení jsme slyšeli pozvání, s nímž se sv. Pavel obrátil k Římanům, aby uznali, že jako údy Kristova těla patříme jedni druhým (srov. Řím 12,5), a žili ve vzájemné úctě a lásce. V tomto duchu zdravím také představitele jiných křesťanských vyznání, kteří nás poctili svou účastí. Na letošní rok připadá 450. výročí ?Reformation Parliament?, ale také sto let od Světové misionářské konference v Edinburghu, která je všeobecně považována za místo zrodu moderního ekumenického hnutí. Děkujeme Pánu za příslib, kterým je porozumění a ekumenická spolupráce směřující k svornému svědectví spásonosné pravdy Božího slova v dnešní rychle se měnící společnosti.

Mezi různé dary, které sv. Pavel vypočítává a které jsou určeny k rozvoji církve, patří také vyučování (srov. Řím 12,7). Hlásání evangelia bylo vždy doprovázeno péčí o slovo, slovo inspirované Bohem a péčí o kulturu, v níž toto slovo zapouští kořeny a rozvíjí se. Zde ve Skotsku mám na mysli tři středověké univerzity založené papeži, včetně univerzity sv. Ondřeje, která bude slavit šestisté výročí svého založení. Během posledních třiceti let za pomoci občanských představitelů přijaly skotské katolické školy výzvu, aby zajišťovaly celistvou výchovu co největšímu počtu studentů. Pomohly tak mládeži nejenom na cestě lidského a duchovního rozvoje, ale také při pracovním zařazení a zapojení do veřejného života. To je znamení velké naděje pro církev a rád bych povzbudil odborníky, politiky a katolické vychovatele ve Skotsku, aby neztráceli nikdy ze zřetele svoje povolání využít na všech úrovních vlastní nadání a zkušenosti ve službách víry a v konfrontaci se soudobou skotskou kulturou.

Evangelizace kultury je velmi důležitá v naší době, kdy hrozí, že ?diktatura relativismu? zatemní neměnnou pravdu o člověku, jeho údělu a jeho největším dobru. Existují dnes někteří lidé, kteří se snaží vytěsnit náboženské vyznání z veřejné sféry, privatizovat nebo jej dokonce líčit jako ohrožení rovnosti a svobody. Náboženství je však naopak skutečnou zárukou pravé svobody a úcty a vede nás k tomu, abychom v každém člověku viděli bratra nebo sestru. Proto vybízím zejména vás, věřící laiky, abyste ve shodě se svým křestním povoláním a posláním byli nejen veřejným příkladem víry, ale abyste ve veřejné sféře dokázali také obhajovat moudrost a onen pohled na svět, který vyplývá z víry. Dnešní společnost potřebuje jasné hlasy, které prosazují naše právo žít nikoli v džungli sebedestruktivních a svévolných svobod, ale ve společnosti, která pracuje na pravém blahobytu svých občanů, nabízí jim vedení a ochranu před jejich slabostmi a křehkostí. Nemějte strach věnovat se této službě ve prospěch vašich bratří a sester a budoucnosti vašeho milovaného národa.

Svatý Ninián, jehož slavnost připadá na dnešek, se nebál být osamoceným hlasem. Ve šlépějích učedníků, které náš Pán poslal před sebou, byl Ninián jedním z prvních katolických misionářů, který přinesl svým rodákům radostnou zprávu Ježíše Krista. Jeho misie v Galloway se stala střediskem první evangelizace v této zemi. Toto dílo pak rozvinul svatý Mungo, patron města Glasgow, a další svatí. Z těch největších je třeba zmínit svatého Kolumbána a svatou Markétu. Mnozí muži a ženy, kteří se jimi inspirovali, se v průběhu mnoha staletí přičinili o to, aby víra došla až k vám. Snažte se být hodni této velké tradice! Ať je vaší trvalou inspirací povzbuzení svatého Pavla z dnešního prvního čtení: ?V horlivosti neochabujte, duchem buďte horliví, služte Pánu, v naději se radujte, v soužení buďte trpěliví, v modlitbě vytrvalí.? (srov. Řím 12,11-12).

Rád bych řekl několik slov zejména biskupům Skotska. Drazí spolubratři, dovolte mi, abych vás povzbudil ve vaší pastorační odpovědnosti vůči katolíkům Skotska. Jak víte, jedním z prvních pastoračních úkolů je péče o vaše kněze a jejich posvěcení. Jako oni jsou alter Christus pro katolické společenství, totéž jste i vy pro ně. Prožívejte v plnosti lásky vycházející z Krista svou bratrskou službu vůči vašim kněžím, spolupracujte s nimi a zejména s těmi, kteří mají sporadické kontakty se svými spolubratry. Modlete se s nimi za povolání, aby Pán žní poslal dělníky na svou žeň (srov. Lk 10,2). Tak jako eucharistie vytváří církev, podobně má kněžství v životě církve ústřední postavení. Osobně se zasazujte o formaci svých kněží, aby byli bratrstvem, které inspiruje druhé k úplnému odevzdání sebe sama do služeb všemohoucího Boha. Pečujte také o své jáhny, neboť jejich služba se zvlášť pojí k biskupskému svěcení. Buďte jejich otci a vůdci na cestě ke svatosti, povzbuzujte, aby rozvíjeli poznání a moudrost při plnění poslání zvěstovatelů, ke kterému byli povoláni.

Drazí kněží Skotska, jste povoláni ke svatosti a službě Božímu lidu, k utváření svých životů podle tajemství Pánova kříže. Hlásejte evangelium s čistým srdcem a svědomím. Odevzdávejte se jedině Bohu a stanete se pro mladé lidi zářivým příkladem jednoduchého, radostného a svatého života. Oni pak sami určitě zatouží připojit se k vám ve vaší neúnavné službě Božímu lidu. Kéž vás všechny inspiruje příklad odevzdanosti, velkorysosti a odvahy svatého Jana Ogilviho. Dovolte mi, abych podobně povzbudil také vás, mnichy, řeholníky a řeholnice Skotska, abyste byli světlem stojícím na vrcholku hory a žili hodnověrným křesťanským životem modlitby a činnosti, který jasně dosvědčuje moc evangelia.

Nakonec bych rád oslovil vás, drazí mladí katolíci Skotska. Vybízím vás, abyste žili život hodný našeho Pána (srov. Ef 4,1) i vás samotných. Je mnoho pokušení, kterým denně musíte čelit ? drogy, peníze, sex, pornografie, alkohol ? a která podle mínění světa přinášejí štěstí, avšak ve skutečnosti jsou destruktivní a působí rozdělení. Nepomíjivé je pouze jedno: osobní láska Ježíše Krista ke každému z vás. Hledejte ho, poznejte a milujte ho a on vás osvobodí od otročení svůdnému, ale povrchnímu životu, který dnešní společnost často nabízí. Ponechte stranou to, co nemá hodnotu, a uvědomte si svoji důstojnost Božích dětí. V dnešním evangeliu nás Ježíš žádá, abychom se modlili za povolání. Modlím se za to, abyste v co největším počtu poznali a milovali Ježíše Krista a prostřednictvím tohoto setkání došli k naprostému odevzdání se Bohu, zejména vás, kteří jste povoláni ke kněžství a řeholnímu životu. To je výzva, kterou Pán dnes adresuje vám: církev vám nyní patří!

Drazí přátelé, ještě jednou vyjadřuji svou radost z toho, že spolu s vámi slavím tuto mši svatou. Těší mě, že vás mohu ujistit o svých modlitbách ve starobylém jazyce vaší země: Sith agus beannachd Dhe dhuib uile; Dia bhi timcheall oirbh; agus gum beannaicheadh Dia Alba. Pokoj a požehnání od Boha ať je s vámi se všemi; Bůh vás ochraňuj; a Bůh ať žehná lidu Skotska!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti